Vprašajte Candy
Nazaj na blog

V čem je razlika med hladilnikom No Frost in statičnim hladilnikom?

Frigoriferi Candy

Hladilnikov ne ločimo le na statične in take s tehnologijo No Frost, ampak jih razvrščamo v različne kategorije, odvisno od načina hlajenja živil: statično, dinamično, No Frost (ali Total No Frost) in Frost Free (ali Partial No Frost). Poglejmo, kateri je najprimernejši za vaše potrebe.

Hladilnik No Frost ali Total No Frost

Pri hladilniku Total No Frost odtaljevanje zamrzovalnika ni potrebno, hladilnik pa lahko omeji nastajanje plesni in neprijetnih vonjav v notranjosti. Skrivnost je v sistemu, sestavljenem iz enega motorja z enim izparilnikom, ventilatorju in obdelavi zraka, ki z odvajanjem hlapov iz živil preprečuje nastajanje ledu.

Slabost takega hladilnika je, da lahko izsuši sveža živila (na primer zelenjavo), zato je priporočljivo, da jih pokrijete s plastično folijo, preden jih shranite v hladilniku.

Statični in dinamični hladilnik

Statično hlajenje je najpogostejši sistem hlajenja, ki vsebuje en motor ali več in pri katerem en hladilni krog služi hladilniku, drugi pa zamrzovalniku.

Hlajenje poteka s pomočjo plina, ki kroži po hladilniku in zamrzovalniku, dokler ni dosežena želena temperatura.

Dinamični hladilnik deluje na podoben način kot statični hladilnik, dodatno pa ima v hladilnem predelku vgrajen še ventilator, ki poskrbi za enakomernejšo razporeditev hladu, s tem pa tudi za boljše pogoje shranjevanja hrane.

Tako pri statičnem kot dinamičnem hladilniku je treba približno enkrat ali dvakrat letno odtaliti zamrzovalni predelek.

Hladilnik Frost Free ali Partial No Frost

Pri tej vrsti hladilnikov gre za novo generacijo, ki združuje lastnosti statičnih ali dinamičnih hladilnikov in hladilnikov Total No Frost. Poglejmo, kako delujejo.

V hladilnem predelku je hlajenje statično ali ventilacijsko in ne izsuši živil, v zamrzovalnem pa je hlajenje vrste No Frost, zaradi česar ročno odtaljevanje ni potrebno.

Taki hladilniki torej združujejo prednosti obeh sistemov.

Pomembno je vedeti:

  • Led v hladilniku nastane zaradi zamrzovanja vodnih hlapov iz hrane in zraka, ki v hladilnik vstopi vsakič, ko ga odprete.
  • Led v zamrzovalniku je treba odstraniti, ko je njegova debelina večja od približno 2 mm.
  • Hladilniki, ki se uvrščajo v energijski razred A+, A++ in A+++, ob enaki uporabi aparata zagotavljajo velike prihranke energije (največ tisti iz razreda A+++).
16/04/15
Kategorije: