Vprašajte Candy
Nazaj na blog

Ne morem se odločiti, ali naj izberem električno, indukcijsko ali plinsko kuhalno ploščo. Mi lahko svetujete?

Piani cottura

Izbiranje med plinsko, električno in indukcijsko kuhalno ploščo je težavno, saj ima vsaka od njih svoje prednosti. Poglejmo jih skupaj.

Plinske kuhalne plošče

Klasične plinske kuhalne plošče so najpogostejše in najcenejše na trgu, vendar so tudi najmanj zmogljive in imajo največjo izgubo energije. Od prednosti lahko izpostavimo nizko ceno, združljivost z vsemi vrstami loncev in kozic ter ne nazadnje dejstvo, da delujejo tudi ob izpadu električne energije.

Električne kuhalne plošče

Električne kuhalne plošče delimo na dve različni vrsti: plošče z električnimi in plošče s halogenskimi grelniki. Prva vrsta deluje na osnovi električne upornosti, ki proizvaja toploto, druga pa s pomočjo halogenskega grela. V obeh primerih je zgornja plošča iz keramike, nezlomljivega materiala, ki ga je tako rekoč nemogoče pokvariti in je odporen proti visokim temperaturam.

V primerjavi s plinskimi kuhalnimi ploščami so električne priročnejše in varnejše ter nimajo šob, ki bi se lahko zamašile. So tudi povsem ravne in tako enostavne za čiščenje.

Indukcijske kuhalne plošče

Tako kot električne kuhalne plošče se tudi indukcijske napajajo iz električnega omrežja in so prekrite s keramično ploščo, vendar pa so opremljene s posebnimi tuljavami. Te ustvarijo magnetno polje, ki se pretvori v toploto. To je tudi razlog, da je na tej vrsti kuhalnih plošč treba uporabljati posebno posodo.

Indukcijske kuhalne plošče imajo številne prednosti, med drugim enakomerno in hitro kuhanje hrane ter enostavno čiščenje. Še ena prednost, zlasti kadar so pri hiši otroci, je nizka temperatura, do katere se segreje samo kuhališče, zaradi česar je nevarnost opeklin manjša.

Različna zmogljivost kuhalnih plošč

Za lažjo predstavo glede razlik med posameznimi kuhalnimi ploščami si zamislite, da morate zavreti liter vode v posodi s premerom 15 cm: na plinski kuhalni plošči bi za to potrebovali pet minut, na električni od sedem do osem minut, na indukcijski pa samo tri minute – z največjo učinkovitostjo in z minimalno izgubo energije.

Kakšno kuhalno ploščo naj izberete?

Vsaka vrsta kuhalne plošče ima svoje prednosti, zato predlagamo, da jo izberete glede na svoje potrebe in prioritete: poraba energije, prihranek denarja, časa, prostora itd. Candy ima bogato ponudbo kuhalnih plošč vseh vrst in velikosti – poiščite pravo zase v spletu!

29/04/15
Kategorije: