Vprašajte Candy
Nazaj na blog

Ali drži, da je poraba vode pri pomivanju v pomivalnem stroju nižja kot pri pomivanju na roke?

Ali drži, da je poraba vode pri pomivanju v pomivalnem stroju nižja kot pri pomivanju na roke?

Veliko posode, ki jo je treba pomiti, in malo časa ali volje za to: to je razlog za nakup pomivalnega stroja. Ali njegova uporaba pomeni večjo ali manjšo porabo vode kot klasično ročno pomivanje? Ugotovimo skupaj.

Pomivalni stroj ali ročno pomivanje?

V preteklosti so menili, da je ročno pomivanje varčnejše, kar pa je študija Univerze v Bonnu v Nemčiji ovrgla: za ročno pomivanje 12 pogrinjkov porabimo okrog 103 litre vode, za pomivanje 16 pogrinjkov v popolnoma napolnjenem pomivalnem stroju nove generacije je potrebnih 10 litrov, medtem ko za pomivanje 6 pogrinjkov v pomivalnem stroju zadostuje zgolj 6–7 litrov vode.

Najnovejši aparati za večje prihranke energije

Pri najnovejših modelih z oznako A+++, A++ ali A+, kakršni so vsi Candyjevi modeli, je tudi poraba energije nižja. Taki aparati porabijo do 70 % energije manj kot aparati z oznako A. Nekateri pomivalni stroji imajo eko programe s še nižjo porabo in »samodejne« programe, ki s pomočjo tipala prilagodijo parametre pomivanja glede na stopnjo umazanosti.

Koristni nasveti za pomivanje

Če se odločite za nakup pomivalnega stroja, lahko prihranite še več vode, če upoštevate nekaj preprostih napotkov.

Ne uporabljajte predpomivanja in pomivalni stroj vklopite samo, ko je popolnoma napolnjen. V nekaterih pomivalnih strojih lahko pomijete več kot 200 kosov posode, tudi večje predmete, kot so pekači in rešetke za žar, ter do 8 velikih krožnikov za pico s premerom 34,5 cm – in to poleg vse ostale običajne posode, ki se je nabrala čez dan, od zajtrka do večerje.

Če umazanija ni zasušena ali v stroju ni veliko posode, uporabite eko možnosti (funkcije ali gumbi na nekaterih modelih pomivalnih strojev), ki v povprečju trajanje osnovnega programa zmanjšajo za 25 % in tako omogočajo prihranek časa in energije.

Odlična zmogljivost in dolga življenjska doba

Da bi vam pomivalni stroj kar najbolje služil in bi z njim dosegli najboljše rezultate, skrbite za redno čiščenje in vzdrževanje. Ne smete na primer pozabiti na redno čiščenje filtra (nekateri modeli imajo funkcijo samodejnega čiščenja filtra) in dodajanje soli v ustrezni predelek, da preprečite nabiranje vodnega kamna. Tako bo vaš aparat še dolgo odlično deloval.

Pomivanje posode brez napora

Pomivalni stroj vam bo poenostavil življenje in poskrbel za manjšo porabo vode: upoštevajte naše nasvete in opazili boste razliko!

28/10/15
Kategorije: