Vprašajte Candy
Nazaj na blog

Statična ali ventilacijska pečica? Kateri način peke je najboljši?

Forno Candy

To vprašanje dela preglavice prav vsem – tako začetnikom v kuhinji kot izkušenim kuharskim mojstrom, kadar se lotijo preizkušanja novega recepta. Enotnega odgovora ni, lahko pa pojasnimo razliko med njima, da boste vedno znali izbrati boljšega. Pomembno je, da pri nakupu pečice izberete tako, ki omogoča oba načina peke.

Začnimo na začetku: razlika med vrstama toplote

Da bi zagotovili pravilno peko hrane, morate poznati razliko med statično in ventilacijsko pečico. Ventilacijska pečica omogoča enakomerno pečenje zaradi kroženja zraka, ki razporeja toploto, medtem ko statična pečica toploto oddaja s strani oz. od zgoraj ali spodaj. Ne glede na izbiro je dobro vedeti, da se načina peke razlikujeta za približno 20 °C: 180 °C v statični pečici je enakovredno 160 °C v ventilacijski.

Kako način peke vpliva na jedi?

Ventilacijska pečica zagotavlja hitrejše in enakomernejše pečenje, po katerem je hrana okusnejša in sočnejša. V statični pečici pa se hrana peče počasneje, rezultat česar je enakomerno prepečena in rahla hrana.

Kdaj je bolje uporabiti ventilacijsko pečico?

To vrsto peke priporočamo, kadar morate speči več živil hkrati, saj se toplota enakomerno razporedi po celotni pečici. Tako lahko uporabite oba nivoja, na primer za peko pečenke v zgornjem in krompirja v spodnjem nivoju ali lazanje in zelenjave ali pa morda rib in priloge. Na splošno velja, da je ta način primernejši za hrano, ki jo želite hrustljavo zapeči, kot so ribe, belo in rdeče meso, zelenjava in gratinirane testenine, ter za sočne sladice.

Kdaj je bolje uporabiti statično pečico?

Statično pečico uporabite za vsa živila, pri katerih je potrebno počasno pečenje in ki morajo biti dobro prepečena, na primer za jedi, ki morajo še vzhajati in za to potrebujejo toploto.

Ker se pri statičnem pečenju uporabljajo grelni elementi ob straneh pečice (pri čemer ni pretoka zraka, ki bi razporejal toploto), se hrana enakomerno zapeče z vseh strani. Tak način peke je idealen za jedi, kot so kruh, pica, italijanski kruh fokača, torte, piškoti, španski vetrci in biskviti.

Jed je pripravljena!

S temi preprostimi informacijami boste končno lahko izbrali najboljši način pečenja svojih jedi. Preostane vam samo še to, da preizkusite nekaj receptov, potrpežljivo čakate in ... uživate v jedi!

16/04/15
Kategorije: