Vprašajte Candy
Nazaj na blog

Kako lahko poskrbim za kakovostno shranjevanje živil v hladilniku? Skrbno preberite naslednje nasvete – in plesen in zavržena hrana bosta preteklost.

Conservazione cibi frigorifero

Pravilna razporeditev in shranjevanje živil v hladilniku sta ključ do ohranjanja njihove svežine: to so vedele že naše babice. Oglejmo si nekaj teh starih modrosti, da vam ne bo treba hrane nikoli več metati stran in da boste zmagali v boju proti plesni, neprijetnim vonjavam in gnitju živil.

Ukanite plesen

Pri svežih živilih je plesen vedno na preži. Prvo pravilo je, da hladilnik redno čistite z vodo in sodo bikarbono in/ali kisom. Upoštevajte posebnosti posameznih živil, shranjenih v hladilniku: obstojnost gob in solate boste na primer podaljšali tako, da jih ovijete v več plasti vpojnega papirja. Plesen na sadju in zelenjavi preprečite tako, da ju operete z vodo in kisom ter zavijete v papirnate vrečke. Bodite pozorni pri jabolkih: bolje je, da jih shranite zunaj hladilnika ali vsaj ločeno od drugih živil, da preprečite njihovo zorenje ali gnitje.

Preprečevanje neprijetnih vonjav

Redno čiščenje hladilnika je bistvenega pomena, obstaja pa tudi nekaj domačih rešitev, s katerimi lahko popravite nastalo škodo: za odstranjevanje neprijetnih vonjav v hladilnik postavite kozarec s sodo bikarbono ali vato, namočeno v kis. Želite rešiti težavo z vlago? Namesto sode bikarbone uporabite pest surovega riža.

Ključno je, da skrbite za čistočo hladilnika in da na stenah ni ledu. Tako bo hladilnik pravilno deloval in vzdrževal stalno temperaturo.

Nekaterih živil ni treba shranjevati v hladilniku, saj jim to celo škodi. To velja za eksotično sadje, citruse, paradižnik, stročji fižol, kumare in bučke. Sadje in zelenjavo, ki morata še dozoreti, shranjujte pri sobni temperaturi. Počakajte, da se kuhane jedi popolnoma ohladijo in jih šele nato shranite v hladilniku, da preprečite nastanek kondenzata in nenaden dvig temperature v hladilniku.

Surova živila shranjujte dobro ločena od kuhanih, da preprečite kontaminacijo. Živila shranjujte v čistih posodah s pokrovom.

Shranjevanje živil v hladilniku

Razporeditev živil je odvisna od živil samih, saj vsakemu ustreza drugačna temperatura. Meso in ribe shranjujte v najhladnejšem delu hladilnika, po možnosti v posebnem predalu. Dobro očiščene in oprane ribe morate porabiti v 24 urah. Za meso veljajo različni časi shranjevanja, odvisno od kosa in sestave mesa.

V predelu z višjo temperaturo (običajno je to predal na dnu hladilnika) shranjujte zelenjavo in sadje, ki bi ju lahko nizke temperature poškodovale in ki ju je treba pojesti hitro, preden bi zgnila.

Starane sire postavite na najvišjo polico v hladilniku, kjer ni ne pretoplo ne prehladno, sveže pa na dno, kjer je temperatura med 2 in 4 °C.

Katera živila je treba shraniti v zamrzovalniku?

Zamrzovalnik je nepogrešljiv zaveznik pri shranjevanju svežega sadja in zelenjave, saj zamrznjena živila obstanejo dlje kot tista v hladilniku. Živila je dobro shraniti v čistih posodah, ki jih opremite z nalepko z imenom živila in datumom zamrzovanja.

Kuhane jedi naj se pred shranitvijo v zamrzovalniku ohladijo, zamrznjenih živil pa ne odtaljujte na sobni temperaturi, ampak jih postavite v hladilnik, da se popolnoma odtalijo.

Narežite in zamrznite česen in čebulo, da boste imeli ti dve osnovni sestavini vedno pri roki. Obstojnost zelišč podaljšate tako, da jih prekrijete z olivnim oljem in zamrznete v posodicah za ledene kocke. Želite imeti svež kruh vselej na zalogi? Narežite ga na rezine in jih zamrznite.

Ne pozabite, da odtaljenih živil ne smete več zamrzniti in jih morate čim prej porabiti.

Daljša svežina

Temperatura v hladilniku naj bo okrog 4–5 °C, v zamrzovalniku pa približno –18 °C. Tako boste poskrbeli za kar najboljše shranjevanje svojih živil. Hladilnik postavite stran od virov toplote in ga odprite le, kadar ga potrebujete, takoj nato pa zaprite.

S pomočjo teh napotkov bo hrana v hladilniku dlje časa ohranila svežino in okus– prepričajte se!

07/07/15
Kategorije: