Vprašajte Candy
Nazaj na blog

Kako naj očistim steklo na notranji strani pečice?

come pulire il forno di casa

Naj dvigne roko tisti, ki se še nikoli ni znašel v škripcih, ko je bilo treba očistiti pečico! Zlasti če ste vrhunski kuharski mojster, veste, da so ostanki maščobe in olja neprizanesljivi. Čiščenje pečice je zagotovo eno od najzahtevnejših gospodinjskih opravil, ki pa mu boste kos, če boste upoštevali nekaj preprostih napotkov.

Zakaj je tako pomembno, da je steklo na notranji strani čisto?

Skrb za čistočo stekla ni pomembna le zato, da imate boljši pregled nad hrano, ki se peče, ampak predvsem ker lahko umazanija in maščoba na steklu vplivata na uspešnost peke ter na kakovost in higieničnost hrane.

Dobre navade za svetlečo pečico

Preventiva je boljša kot kurativa, zato naj vam preide v navado, da pečico po vsaki uporabi hitro očistite. Kako? Počakajte, da se vrata pečice popolnoma ohladijo, in na steklo položite vlažno krpo za čiščenje, da zmehčate maščobo. Nato z lopatko odstranite maščobo in ostalo umazanijo. Vrata na koncu še sperite z vodo.

Kateri je najboljši recept za čiščenje stekla na notranji strani vrat pečice?

Za res temeljito čiščenje notranjega stekla morate odstraniti vrata pečice. Pokazali vam bomo, kako.

  • Odprite vrata pečice in zablokirajte tečaje, kot je prikazano na spodnjih slikah. 

 

  • Odstranite vijake in kovinski zgornji del, tako da ga potegnete navzgor (glejte sliko). 

 

  • Nato izvlecite steklo iz notranjega dela vrat pečice, kot je prikazano na spodnjih slikah. Steklo lahko zdaj očistite. 

 

  • Po čiščenju ne pozabite ponovno namestiti vseh sestavnih delov v pravem vrstnem redu in sprostiti tečajev, kot je prikazano spodaj.

Katera čistilna sredstva lahko uporabim?

Poleg splošno dostopnih čistil lahko najtrdovratnejše ostanke maščobe odstranite z mešanico za razmaščevanje iz vode in sode bikarbone (300 g sode bikarbone in 1 dcl vode). Steklo najprej očistite s krpo, namočeno v vročo vodo, nato pa nanj nanesite pripravljeno mešanico. Tako bo odstranjevanje umazanije lažje.

Mešanico razporedite po notranjem steklu in jo pustite učinkovati petnajst minut, nato pa jo previdno obrišite z mehko vlažno krpo. Da se bo steklo svetilo kot novo, čiščenje zaključite tako, da na steklo nanesete alkoholni kis in ga pustite delovati 15 minut.

Čista pečica, pripravljena za uporabo

Z upoštevanjem naših nasvetov boste pečico očistili brez truda in dosegli vrhunski rezultat.

04/02/16
Kategorije: